fredag 4. november 2011

Mary Ellen Mark

Mitt første møte med denne amerikanske fotografen, var gjennom en utstilling på Perspektivet Museum i Tromsø. Utstillingen het "Twins & American Odyssey" og den gikk i tidsrommet 21.oktober 2006 – 22. januar 2007.
Denne utstillingen ligger det ennå et ekko av på nett, og man kan få et inntrykk ved å besøke museets hjemmesider: http://www.perspektivet.no/utstilling/twins-american-odessey/.

Mary Ellen Mark er født 1940 og bor i New York. Du kan få vite mer ved å besøke hennes hjemmeside.

Alle bildene under er hentet fra Mary Ellen Marks bok AMERICAN ODYSSEY (1963-1999). Boken er utgitt i 1999 av Aperture Foundation og har med dikt av Maya Angelou.

Hvis man ikke har anledning til å se disse bildene "live", er denne boken en fin måte å bli kjent med arbeidet hennes. Formatet på boken er relativt stort, og flere av bildene dekker enten en helside eller dobbelside.  


(foto: Mary Ellen Mark)
Billedtekst: "Tiny in her Halloween costume, Seattle, Washington, 1983"

For meg er dette et av de beste bildene til Mark, se uttrykket til Tiny; hun later ikke som, hun er. Mark har fulgt Tiny fra hun var ungjente til det siste bildet i boken (fra 1999), der hun ligger i badekaret og er tydelig merket av å ha levd et hardt liv. 


                                                   (foto: Mary Ellen Mark)
Billedtekst: "Mary Frances in the tub, Ward 81, Salem, Oregon, 1976"

Dette er et bilde fra et mentalsykehus og var et oppdrag i forbindelse med filmen "Gjøkeredet".


(foto: Mary Ellen Mark)
Billedtekst: "The Damm family in their car, Los Angeles, California, 1987"

På Perspektivet Museum var dette det bildet som gjorde sterkest inntrykk, og som jeg ikke har kunnet glemme.(foto: Mary Ellen Mark)
Billedtekst: "Crissy, Dean, and Linda Damm, Llano, California, 1994"

Her har Mark igjen fulgt mennesker over et lengre tidsperspektiv. Dette er familien Damm som vi først møter i 1987 og sist i 1994.

Bildene til Mary Ellen Mark har gjort dypt inntrykk på meg, og jeg anbefaler arbeidet hennes med frasen "et bilde sier mer enn tusen ord"


Ingen kommentarer: