søndag 16. mars 2014

En gal kake i en gal verden

På oppslagstavla hjemme henger en håndskrevet lapp med oppskriften på den mest bakte kaka her i huset. Mener den opprinnelig stammer fra USA og navnet har virkelig et sterkt 1980-tallspreg: "Crazy kake" (jepp, kombinasjonen av norsk og engelsk var veldig trendy på det tidspunktet, jeg skjønner godt folk i Alta som forsøker å bli kvitt navnet "Alta City"!).

Tilbake til oppskriften og ingrediensene. Kaka er en gudegave for den som omtrent ikke tåler noe som helst, og i tillegg er den superenkel å lage! Grunnoppskriften er for sjokoladekake, men man kan godt eksperimentere seg fram til egne favoritter. Jeg har hittil laget den i tre varianter: sjokolade, sitron og som gulrotkake med kryddersmak.

Her kommer oppskriften på sjokoladevarianten av Crazy kake:

Det tørre:                                    Det våte:
200 g hvetemel                           2 dl vann med
200 g sukker                              1 ss eddik og
3 ss kakao                                  5 ss rapsolje
1 ts natron
1 ts vaniljesukker
1/2 ts salt

Bland alt det tørre i en bolle først, tilsett så det våte og bland det til en glatt røre. Hell røren i en smurt springform (24-26 cm i diameter) og sett den inn midt i ovnen. Stekes på 175°C i ca 30 minutter, sjekk med en kakepinne hvis du er usikker på om den er ferdig. Når deigen slipper pinnen er kaka ferdig. Før du setter i gang med kakebakingen, anbefaler jeg på det sterkeste å forvarme ovnen! Når du først har rørt sammen alle ingrediensene bør den settes inn med en gang (natron har en kjapp virketid!).

Sitronvarianten har akkurat de samme ingrediensene som sjokoladekaka, bortsett fra kakao. Det man tilsetter i tillegg for at det skal bli en vellykket sitronkake, er skallet og saften fra en stor, eller to små, sitroner. Man må også kompensere med litt mer mel for kakaoen. Husk også å helle sitronsaften i målebegeret før du heller i vann, det skal være samme veskemengde i begge kakene! Sitronsaften og skallet kan gjøre kaken vanskeligere å få ordentlig stekt og kan bli litt mer rå, da kan det funke med litt mer mel! Etter å ha bakt sitronkakevarianten noen ganger, har ekstra melmengde fungert veldig fint og gjort kaken stor og luftig. Det er egentlig bare å prøve seg fram her!

Gulrotkake med krydder har jeg bakt en gang og det ble veldig bra. Prinsippet er det samme som for sitronkakevarianten, man kutter ut kakaoen og tilsetter andre smaker. Til denne kaka brukte jeg to raspede gulrøtter og krydder som samsvarte med lignende oppskrifter på gulrotkake (slik som kardemomme, kanel og nellik).

Crazy kake er en saftig sak som er meget enkel å få til, den passer også veldig godt for mat-allergikere som  ikke tåler egg og melk. Kakerøra passer sikkert også til muffins, har ikke prøvd dette selv, men det er sikkert bare å tilpasse steketiden!

Nedenfor kommer bilder av sitronkake og sjokoladekake, både før og etter ferdigstillelse. Likte godt å ta bilder av ingrediensene, de ble som små landskap. Oj, merker jeg begynner å sikle litt her, kanskje jeg skal ta og sette av ti minutter til litt kakebaking, mmmmm!


Ingen kommentarer: