mandag 26. mars 2012

Utklippsbok

Å lime inn i utklippsbøker er noe jeg gjør for min egen fornøyelses skyld. Det er ikke så veldig nyttig, men veldig morsomt! Jeg tror også det kan sies at dette er min eneste hobby (uendelige timer brukt på noe som egentlig ikke skal bli til noe!).
Kanskje denne hobbyen springer ut fra min vegring mot å kaste noe, samtidig som jeg liker å samle, ta vare på ting, og skape system (kanskje jeg passer best som nedstøvet arkivar, skal ikke se bort i fra at det er det jeg ender opp som!).

Mine utklippsbøker kombinerer gjenbruk av to ting; bøker og blader. Jeg har omtrent hele livet tatt vare på interessante utklipp, og de har hopet seg opp i uhåndterlige stabler. Et gjennomsyn har vært en risikosport og ekstremt tungvint.
Lenge så jeg meg etter slike utklippsbøker som var å få solgt i enkelte bokhandler, men de var så dyre og apellerte egentlig ikke til meg. Ok, hva står i bokhyllen, jo et par protokoller fra 1994, hm...de kan saktens brukes til utklippsbøker.
Disse protokollene var bare begynnelsen, og min kjæreste hobby har vel pågått i over ti år nå. På denne tiden har jeg hittil rukket å få fyllt elleve slike utklippsbøker.


(foto: Ingibiru)
Her ser vi et lite utvalg av mine utklippsbøker, ser det har gått hardt utover juss, politikk og årbøker! Dette er jo fordelen med å bruke vanlige bøker til utklippbøker, man kan sette de i bokhylla og ingen aner noe om det nye innholdet!(foto: Ingibiru)
Et lite stemningsbilde fra baksiden av bøkene. Naturlig nok så buler de kraftig ut etter å ha fått størrelsen sin fordoblet (eller triplet, kan man si det?)! Jeg anbefaler jo her å se an boka man har tenkt å lime inn i, den bør jo helst være litt robust, passelig størrelse og tykkelse. Å ta et leksikon er ikke å anbefale!(foto: Ingibiru)
Helt til venstre i bildet kan man skimte protokollen som ble den første utklippsboka. I tillegg til bøker som "går ut på dato", kan man bruke slike som man ellers aldri leser, men som likevel står i bokhylla (for min del har en del biografier, selvhjelpsbøker og slike som er ment å muntre deg opp, blitt ekspropriert til dette nye formålet!).(foto: Ingibiru)
Sorry Alf Prøysen på samisk, du ble ofret i utklippsbokas navn!(foto: Ingibiru)
Et lite glimt av det som befinner seg inne i Prøysenboka.(foto: Ingibiru)
Utklippene viser visst litt av hvert ser jeg...(foto: Ingibiru)
Her ser man gamle sort-hvitt fotografier fra Venezia, samtidig som en del av illustrasjonen i boka kan skimtes.(foto: Ingibiru)
"Free the fish!"


Et lite etterord.
Det skal jo sant sies at disse utklippsbøkene ikke er totalt unyttige for meg. Jeg har mang en gang sittet med nesa begravd i disse bøkene, de har for meg vært inspirasjon, oppslagsverk og mitt private arkiv. Disse bøkene er også min variant av "moodboard" (som oftest har man de godt synlig, mens min type er mere bortgjemt!). 

Det skal jo også sies at de ble begynt laget da jeg ikke hadde internett tilgjengelig hjemme, ikke for det, jeg liker at de er håndfaste og at jeg ikke trenger annet enn å vandre til bokhyllen. En annen ting som er bra, er at utklippsbøkene letter litt på min dårlige samvittighet når det gjelder innkjøp av glossy magasiner. Jeg kaster de jo ikke, jeg resirkulerer og gir de et nytt liv!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, dette skal jeg prøve!

ann sa...

Hadde aldri tenkt på gjenbruk av bøker på den måten... kjempesmart...