onsdag 30. april 2014

Polarmuseet i Tromsø

Dette er museet for deg med sans for barske jaktfolk, polarhelter, søte utstoppede dyr, ikke fult så søte utstoppede dyr, polar memorabilia, våpen, skipsutstyr og haugevis av modeller. Det er en god del tablåer og iscenesettelser av det harde livet fangstfolk levde, man kan gå inn i ei fangsthytte (den har lydeffekten "vind som hyler"), man får se søte små selunger i ferd med å klubbes ihjel (ja, det er den utstillingen som alltid nevnes i utenlandske media!) og historien om Amundsen som forsvant er godt dokumentert. Selvfølgelig er det mye om de to store norske polarfarerne Fridtjof Nansen og Roald Amundsen, så her vil polarnerder få god uttelling.

Utstillingene har en overrepresentasjon av menn, det er kanskje ikke så rart, siden de fleste var menn, men det er satt av en del til en kvinne, nemlig Wanny Wollstad. Hun var den første kvinnelige "fangstmann" ("fangstperson" klinger liksom litt rart) og første kvinnelige drosjesjåfør i Tromsø (her gjelder det å spe på med barskhet!). For å vise Wannys mer myke sider har man tatt med noen eksempler på håndarbeid (begge med identisk tekst til, så vi ikke skal være i tvil om hva Wanny syslet med på disse overvintringsekspedisjonene når hun ikke skjøt og drepte isbjørn og slikt). 

Her kan du besøke nettsiden til museet! Og har du tenkt å besøke museet i virkeligheten, så bør du ha god tid, være uthvilt og muligens vurdere å ta med deg ei matpakke, for dette museet byr på ekstremt mye fra gulv til tak (mye henger faktisk i taket, deriblant et møllspist og lappet isbjørnskinn der stoppen delvis faller ut). Museet ligger i en gammel bygning på ei brygge og føles litt ut som en uendelig labyrint, "hvor er jeg, hvor går jeg, og ikke minst, hvordan kommer jeg meg ut!" Dette kan potensielt være den mest fantastiske utstillingen noensinne eller bare veldig frustrerende. Den har sjarm og er "artig førr ongan" (hvis de ikke er alt for lettskremte!), men dog noe møllspist og uframkommelig. Likevel anbefaler jeg alle å besøke museet og utstillingene hvis de har sjansen, til tross for sine mangler, så virker det som om det ligger en stolthet, entusiasme og masse kjærlighet bak! Ingen kommentarer: