mandag 9. desember 2013

Armbånd i tvebandstrikk

Biblioteket i Tromsø hadde i høst en strikkefestival der temaet var håndplagg. Jeg fikk med meg et spennende foredrag med Cathrine Glette (som blant annet har skrevet "Votter og vanter -strikking og hekling"), men kom litt for seint til de forskjellige workshoppene (de hadde nemlig ekstremt lange køer som kveilet seg utover i lokalene). Heldigvis stod det en bibliotekar utenfor en av workshoppene, hun kunne forklare de litt uheldige utestengte litt om tvebandstrikk. 

Ok, det gikk litt fort for seg men jeg skjønte prinsippet (noe som ikke nødvendigvis betyr at jeg fulgte instruksjonene slavisk!). Etter litt knoting fant jeg fram til hvordan teknikken passet best for meg (så alle dere rett-troende, man finner en haug av filmer på youtube som forklarer den andre måten!). Jeg klarer tydeligvis ikke å legge av med å strikke fra fingeren på venstre hånd, tradisjonelt strikker man tveband fra høyrehånda med kast. Selvfølgelig gjør man som man vil og finner den metoden som passer best for en selv!

I prinsippet handler tvebandstrikk om å strikke med to tråder som man vrir på en ensartet måte. Denne teknikken gjør strikketøyet fast og stødig og man får en side med rette strikkemasker og en annen der tråden ligger på skrå. Man behøver ikke å strikke bare med to garntråder, men det er grenser for hvor langt spennet mellom trådene bør være for å oppnå samme effekt. 

Nedenfor viser jeg hvordan man kan strikke et armbånd i tvebandstrikk (et overkommelig prosjekt som fungerer som prøveklut og ender opp som noe fancy å ha rundt håndleddet!). Etter å ha lagt opp 15 masker på 4 pinner er det bare å sette i gang (altså 60 masker tilsammen). Pinnetykkelsen var 2,5 med mellomtykt garn (det er det jeg foretrekker til min strikkefasthet, her må man jo egentlig bare prøve seg fram i forhold til personlige preferanser).Vil du vite hvordan man kan legge opp se her, den observante leser vil se at det er det samme strikketøyet som blir til et armbånd i dette innlegget! Jeg valgte to farger med ikke altfor stor kontrast, men likevel ganske så saftige!Slik ser det ut på baksiden, og det jeg har tenkt å bruke som forside til armbåndet!Etter hvert er det nødvendig å la strikketøyet tvinne seg opp. Slik ser det ut fra strikkesiden.Slik ser det ut på baksiden, man kan se at tråden man ikke strikker legger seg på skrå.Man legger tråden samme retning på baksiden, på dette armbåndet ble det på oversiden.Tråd nummer to legges også over, fortsett slik gjennom hele strikketøyet.Legg tråden riktig og strikk, sett fra strikkesiden.For felling kan man legge maskene over hverandre, dette i stedet for å strikke to og to masker sammen. Denne fellemetoden kan bli litt stram, men passet greit til et armbånd som ikke behøver å være så slakt.Når man er ferdig med å felle behøver man ikke å klippe av garnendene, de kan fungere som fyllmasse inne i armbåndet. Sy sammen med en av garntrådene.Sånn ser armbåndet ut i bruk!
Ingen kommentarer: