mandag 28. januar 2013

Gule tovede votter

Hadde lenge fundert på hvordan jeg skulle få til et par tovede votter med den rette formen og tykkelsen. Fra før av har jeg bare tovet votter som tilfeldigvis ble litt for store, men disse er planlagt fra bunnen av (og jeg husket til og med å skrive ned hva jeg gjorde, så nå kan jeg dele det med dere!).

Oppskrift på tovede votter:
Man bør velge et ullgarn som er passe tykt, 100% ull og ikke superwash (for ellers toves det ikke). Jeg brukte Østlandsgarn og strikkepinner i størrelsen 3,5. For å få vottene ekstra tykke strikket jeg de doble, det vil si at jeg strikket to masker med et nøste og de neste to maskene med et annet (med andre ord strikket jeg hele votten med to nøster samtidig, det synes jo ikke så godt her siden det bare er en farge). I tillegg strikket jeg også veldig løst (lurt å gjøre siden ulla trenger plass til å trekke seg sammen under tovingen, da blir det ekstra tykt og ikke for hardt!).

På fire pinner legger man opp 16 masker på hver. Strikk noen omganger med vrangbord, så krøller ikke vottene seg oppover så lett. Så fortsetter man med glattstrikking (og med to garnnøster som beskrevet ovenfor). Når man har strikket omtrent 40 omganger, strikkes en tråd inn for tommel (den rekkes ut etter at hele lengden på votten er strikket, og tommelen strikkes da til slutt). Jeg valgte å sette av 14 masker til tommelen, i tillegg fisket jeg opp 2 masker (en i hver ende). Etter å ha strikket 18 omganger felte jeg tommelen.
På selve votten (fra tommelen og opp) strikket jeg 28 omganger til og felte av (vottens totale lengde blir da 68 omganger før felling). Jeg feller av på samme måte som er vanlig for selbuvotter, i sidene og med to masker imellom. Husk å strikke vottene speilvendte!

Så til selve tovingen. Jeg har bestandig brukt vanlig grønnsåpe til toving, det har vært enklest og har fungert best for meg. Bruker man vaskepulver bør man oppløse kornene i vann først, ellers kan de risikere å sette seg fast inne i strikketøyet. Har tovet for hånd før, men det tar jo en evighet, og maskintoving er like greit. Denne gangen måtte jeg tove vottene to ganger før de fikk ønsket størrelse (først på 40°C og deretter en gang til på 50°C, begge gangene på et program jeg bruker for dongeribukser). 
Etter toving kan man forme plaggene mens de fremdeles er våte, jeg valgte å strekke de lengre og gjøre de like store. Størrelsen på vottene denne gangen kunne manipuleres til både herre og damestørrelse, men de ville ha blitt for store for et barn (ville ha anbefalt å strikke smalere og kortere til en liten størrelse). Til slutt tørkes vottene liggende på et håndkle, da blir det ingen merker. Tror krympingen tilsvarer 25-30%, men dette avhenger jo av hvor hardt man tover de, strikkefastheten, strikketeknikk og garnkvalitet. 

De første bildene viser vottene før de ble tovet, og man kan tydelig se hvilke av bildene som ble tatt etterpå! Nå er de akkurat passe tykke til å kunne brukes som "sjyvotta" på Lofotfiske! 

Alle bildene er tatt av meg ute i hagen, nok en kald dag, brrr! 
   2 kommentarer:

Xamy Valentierra sa...

WOW! Your blog is amazing and you have wonderful pictures!
Would you like to follow eachother? just let me know :)

xoxo ♥

camilla's blogg sa...

Nå skal jeg prøve denne oppskriften.. :D du skrev på en slik måte at det var lett og forstå, mange bruker så mange forkortelser og strikkeord jeg ikke skjønner :) har nettopp laget et par egenkomponerte John deere votter. det ble ganske kule om jeg skal skryte litt ;D så nå skal jeg lage egenkomponerte ford votter til gubben min. det blir spennede :)