Min introduksjon til teknikken var da jeg flettet hosebånd for første gang, men samme måten å flette på var også populært til "vennskapsbånd" i sin tid (bånd flettet av bomull som man knøt rundt håndleddet til sin beste venn!).
De båndene jeg har flettet hittil, er alle av ull. Dette fordi bruken av båndene var av det tradisjonelle slaget, men ull er ikke det verste man velger. Ull er slitesterkt, holder på fargene, det er mykt og lett å jobbe med. Kvaliteten på garnet jeg har flettet med er av 100% ull i superwash. Årsaken til dette er fordi at jeg ikke ønsket et loddent utseende, og fordi superwash ofte ikke klør like mye som andre typer ullgarn.
Nedenfor skal jeg vise hvordan jeg flettet et langt bånd, som kan brukes til belte eller til å vippe håret (å vippe håret er en tradisjonell måte å ordne håret på, ofte brukt til beltestakk).
(foto: Ingibiru)
Her ser vi det flettede båndet ferdig (litt kaldt lys ser jeg, men dette var tatt en vinterdag i Nord-Norge uten sol, brrr!).
(foto: Ingibiru)
Trinn 1: mål opp ønsket lengde (her må man beregne litt lengre enn ferdig, dette avhenger også av hvor mange tråder man bruker). Fra dusk til dusk er dette båndet ferdig flettet omtrent 3 meter og består av 22 tråder. Så vidt jeg husker klippet jeg trådene litt over 4 meter (bedre å ha litt å gå på!). Til et såpass langt bånd, er det lurt å begynne midt på (man får også mønsteret speilvendt i begge endene fra midten og ut). Hvis man ønsker å ha et mønster som gjentar seg likt fra midten og ut, bør man legge trådene i en slik rekkefølge at de er identiske på hver side av midten (må da også være speilvendte fra midten av hver av de to bolkene med tråder).
Det jeg har gjort på dette bildet, er å markere midten av båndet med hårnåler og knyttet båndet under kneet rundt leggen for å få motstand.
(foto: Ingibiru)
Trinn 2: Her har jeg delt antall tråder på midten og lagt de i ønsket rekkefølge. For å holde styr på trådene, bruker jeg hårnåler (hårkliper) de første tre omgangene (genialt, siden de holder såpass godt fast på trådene og de er meget enkle å fjerne etterpå!).
(foto: Ingibiru)
Trinn 3: flettingen begynner fra kantene og innover mot midten, annenhver omgang fra hver sin side (da blir det lettere å få flettingen jevn). Man tar fingeren og løfter annenhver tråd, fører tråden som ligger ytterst inn mellom trådene og mot midten. Husk på å få de midterste trådene til også å gå over hverandre (to over eller under er feil, det må bare være en tråd over eller under. Man kan selvfølgelig ha variasjoner på dette, men hvis man vil ha et jevnt og ensartet resultat, er det enklere å følge denne rettledningen!).
(foto: Ingibiru)
Litt tydeligere bilde på hvor tråden man fletter skal legges.
(foto: Ingibiru)
Jeg vet dette er å få det inn med teskje, men kanskje er det til nytte for noen som aldri har flettet før!
(foto: Ingibiru)
Det er viktig å stramme underveis. Jeg bruker å stramme ved å dytte fingeren inn mot forrige omgang før jeg legger inn den nye tråden. Man kan også ta tak i begge trådbuntene og dra litt og justere inn mot midten (noe som kan forhindre at båndet blir skjevt, det kan også lønne seg å vende på båndet og flette fra andre siden). Jeg bruker også å trekke litt i tråder som stikker litt ut som løkker på sidene, på den måten får man jevne kanter.
(foto: Ingibiru)
Trinn 4: Å flette fra midten av båndet til den andre enden. Her ser vi hvordan det ser ut før man begynner på flettingen.
(foto: Ingibiru)
Her må man først flette fra midten og ut, for senere å kunne flette fra sidene og inn mot midten.
(foto: Ingibiru)
Her er alle trådene flettet ut mot sidene, det er veldig løst og må strammes til for å få samme kvalitet som resten. Jeg bruker å lirke og lure litt, samtidig som jeg tar tak i begge trådbuntene og trekker til (eller egentlig annenhver gang til jeg er fornøyd med fastheten). Etter dette, kan man begynne å flette inn mot midten igjen!
(foto: Ingibiru)
Trinn 5: Avslutning. Dette er en måte å avslutte båndet på, spesielt hvis man ønsker å bruke det der endene skal henge fritt. Denne avslutningen er dekorativ, og man kan selvfølgelig variere måten å gjøre det på. Jeg har valgt å tvinne trådene i to pølser, som senere tvinnes sammen til en (på et annet bånd har jeg valgt å lage to ferdigtvinnede pølser i hver ende av båndet. Man kan for eksempel også velge å lage flere småfletter eller bare gå rett på å lage en dusk eller knute). De to pølsene som skal tvinnes sammen, må ha tvinningen i samme retning, eller så går det ikke.
(foto: Ingibiru)
Trinn 6: Hvordan lage en dusk på avslutningen. Jeg liker dusker som avslutning, de gir et mykere inntrykk og er en enkel måte å avslutte båndet på. Dette er en dusk uten knyting. Man plukker først ut en tråd i den fargen man ønsker skal tvinnes rundt dusken.
(foto: Ingibiru)
Etter man har snurret tråden rundt den tvinnede pølsen (med retning mot trådendene), trer man tråden med ei nål gjennom tvinningen, og ut øverst fra det snurrede feltet.
(foto: Igibiru)
Deretter trer man samme tråden tilbake, men husk å gå forbi en tråd i snurringen (eller så vil tråden bli trukket ut igjen!). På denne måten slipper man knuter i dusken, og tråden man trakk gjennom snurringen er nå låst fast!
(foto: Ingibiru)
Gratulerer, da er det bare å klippe snora for vel utført fletting! Lengden på dusken er selvfølgelig en smaksak, er du usikker, begynn med en lang dusk du klipper til etter hvert!
(foto: Ingibiru)
Et lite tips for oppbevaring underveis: knyt trådene i bunter; de man fletter med sammen, og endene i en løkke (som bør være lett å trekke ut!). På denne måten unngår man at alt vaser seg sammen, og det er lett å frakte det med seg (for dette er en fin-fin aktivitet for lange reiser!).
(foto: Ingibiru)
Her et lite utvalg av andre flettede bånd som jeg har laget. Et par av de kan man bruke til å vippe håret med. Det bredeste i orange og hvitt, er tiltenkt å være skulderreim til ei veske.
Ønsker du en tradisjonell måte å flette bånd på, kan du se denne artikkelen på nettsidene til Magasinet BUNAD.
9 kommentarer:
Genialt! Tusen takk for at du viser hvordan dette gjøres, skal testes så snart jeg får en anledning :)
Hei! Veldig fint innlegg. Jeg har prøvd dette flere ganger nå, men sliter hver gang jeg skal starte på andre halvdel. Jeg sliter med å få overgangen stram og fin og lurer på hva som er hensikten med å flette alle trådene ut først? Alle trådene må jo uansett må bytte "retning" før eller siden? Hvis du skjønner hva jeg mener. :)
Hei!
Kanskje jeg gjør det litt tungvint :)
men du kan prøve på denne måten her vist i Magasinet bunad:
http://www.bunad-magasinet.no/hoseband-paa-den-smarte-maaten-.4479572-26376.html#.WA8CbvmLSUk
Nei, du er jo ekspert og jeg er amatør. Men prøvde å bare legge de fire midterste trådene i en "lerretsbinding" sånn som hun i lenka gjør - også bare begynne å flette vanlig og det ble veldig fint! :)
Tusen takk for instruktiv forklaring. Nå har jeg laget nydelig fine bånd og ville ikke klart det uten deg!
Har forresten sett folk lage allverdens underlige stativer for å gør dette. Jeg bruker ganske enkelt en sofarygg av stoff, fester båndet med to knappenåler, og så er det bare å flette i vei. Og det kan man gjøre hvor som helst, hjemme og i besøk og på jobben ...
Tusen takk for hyggelig tilbakemelding, artig at folk får det til og at jeg kan bidra litt til det!
Veldig god forklaring. Tusen takk. Har ett spørsmål. Hvor lang er tvinningen før dusken?
Tvinningen før dusken på dette båndet er nok omtrent 3-4 cm
Vil du flette et bånd for meg?vil ha det to ganger rundt livet og gjerne litt bredt..feks mest svart men gjerne litt lilla i det.betaler selvfølgelig for alt😊
Legg inn en kommentar