mandag 17. oktober 2011

Vindvott

Nok en gang en ting jeg ikke hadde i hus!
Løsningen var atter igjen å lage det sjøl (hele den historien med nød lærer naken kvinne å spinne, og at man ikke er tapt bak ei vogn osv).

Utallige ganger har jeg ønsket meg et ekstra skall for å beskytte hendene. Når jeg går tur i blåsten, har jeg som oftest bare ullvotter på, og alle som har vært ute i ruskevær, vet at vinden blåser tvers igjennom!

Nei, her må det andre løsninger til. Boblevotter har jeg ikke, og regnvotter ville jo være å overdrive en smule (pluss at man er rett tilbake til sandkassa og søledammer). Boblevotter og regnvotter, det er da ikke for voksne? Jeg ønsker meg noe som er både fint å se på og praktisk. En fusjon av disse to egenskapene må da kunne gå an?

Å lage vindvotter hadde lenge stått på dagsordenen, men problemet var å finne et mønster som jeg syntes var godt nok. Løsningen ble som følger; lag sjøl!
Etter en del utprøving av passform (med tilhørende lerretsmodeller), kom jeg fram til den ultimate vindvotten. Jeg klarte selvfølgelig å lage den for liten først (jeg hadde glemt at strikkavotten også skulle få plass!).

Slik ble løsningen på vindvotten; to lag på oversiden (ytterst et dekorativt lag og innerst et lag med poplin), på vottens innside valgte jeg å bruke et lag med bevernylon i håndflaten. De samme to lagene med stoff som ble brukt på oversiden, ble så gjentatt på yttersiden av tommelen. Dette ble en fin helhet, pluss at det ble enklere å lage en løpegang for strikken på innsiden av votten.
For ytterligere å tilføye et dekorativt element, valgte jeg å applikere en halvsirkelform på oversiden av votten.

Slik jeg ser for meg vindvotten på en sportsforretning, er den enten marineblå eller rød, og samtidig litt traust og veldig teknisk. Nå må jeg jo si at jeg ikke valfarter slike butikker (enten er alt for dyrt, for traust, for sporty, ja, i det hele tatt!). La oss si at mine vindvotter er et alternativ til dette.

Vindvottene har hittil blitt ganske så fargerike, og hver gang jeg prøver de på, må jeg smile. Jeg kan rett og slett ikke vente til neste storm kommer, da skal jeg prøve de ut!
Putter man riktig tykke votter inni, får man også frem boblevottfølelsen. Jeg føler meg riktig barnslig da, og har bare lyst til å hoppe tau og bygge snømann!

Vindvottene er først og fremst praktiske, og det er mange situasjoner man har bruk for de; ved all vindstyrke, enten forårsaket av sykling, skigåing, trilling av vogn eller helt vanlig orkan.

Bevernylonen på innsiden av vottene gjør de også er egnet til all aktivitet knyttet til snø. De er riktignok ikke helt vanntette, men i lag med et par ullvotter, stenger de lenge ute kulda og fuktigheten, og man kan jo alltids tørke de etter bruk!                                                                        (foto: Ingibiru)

                                          Dette er en skikkelig humørbombe av et vottepar!                                                                        (foto: Igibiru)

Dette var en av de første ferdige vottene, se så gul og fin! Det mønstrete stoffet er hentet fra en forklekjole fra 1960-tallet (noe som matcher jakken, som er fra samme tidsepoke!).                                                                           (foto: Ingibiru)

Her ser vi samme votten fra innsiden, og strikken gjør at den holdes bedre på plass.

                                                                     

                                                                       (foto: Ingibiru)

                      Her et par votter i en annen fargekombinasjon; delikat grønn med ugler!
                                                                        (foto: Ingibiru)

Her hadde jeg et svare strev med å vagle vottene opp til fotografering, men med rosebuskens gule blad, ble jeg fornøyd!(foto: Ingibiru)

Til slutt et bilde der jeg bikker over i lek; "vottus er sulten!" (og hvis man stirrer hardt, kan dere se meg avbildet i vinduet).

5 kommentarer:

Anonym sa...

Dette var noen utrolig vakre vindvotter!
Jeg har i lengre tid slitt som en gal for å finne mønster, men din beskrivelse, og de nydelige bildene, har inspirert meg til å prøve sjøl. Tusen takk!
Hilsen Anne Berit

Anonym sa...

Hei ��
Synes vindvotter dine er så fine, kunne tenke meg mønster på de. Er det mulig å få til?

Ingibiru sa...

Alltid hyggelig å høre fine ord om tingene jeg lager!
Vindvottene har jeg mønster på, som jeg har laget selv, men det gir jeg dessverre ikke ut. Det finnes dog alternativer, det er lignende votter i forskjellige mønsterbøker som er tilgjengelige for alle!

Kjersti sa...

Så nydelige vindvotter! Syr du på bestilling?

Ingibiru sa...

Jeg brukte å sy haugevis med vottepar i hele tre størrelser, men nå har jeg rett og slett ikke tid lenger! Men man vet aldri, kanskje tar jeg opp tråden igjen :)